Vi ser ind i en fremtid, hvor der både vil komme mere regnvand på kort tid, og hvor antallet af indbyggere i hovedstadsområdet vil stige. Det lægger pres på renseanlæggene. I 2022 kom vi endnu et skridt nærmere en løsning på den store udfordring.

Store energibesparelser og mindre vedligeholdelse med bundbeluftning

I 2022 blev ombygning til såkaldt bundbeluftning påbegyndt på et ud af tre trin i renseprocessen på Renseanlæg Lynetten. Indtil da blev luften, som er med til at rense spildevandet, pisket ind i overfladen af bassinet, hvilket kræver langt mere energi og ikke giver lige så god rensekvalitet.

Bundbeluftning er ikke en ny opfindelse, men det er først nu, at metoden er så energieffektiv, at den er rentabel at installere på alle BIOFOS’ tre anlæg. Renseanlæg Avedøre fik allerede installeret bundbeluftning i 2015, og i 2023 vil det blive installeret på Renseanlæg Damhusåen.

Jeppe Lund, projektleder

Det har overrasket mig positivt, at vi har udsigt til at spare så meget mere energi end forventet. Da vi startede op med bundbeluftning på Renseanlæg Avedøre, sparede vi 57% energi, og vi forventer at spare energi i samme størrelsesorden på de to andre renseanlæg”.

Jeppe Lund, projektleder.

Ikke alene er der store energibesparelser ved bundbeluftning. Spildevandet bliver også renset bedre, fordi metoden er bedre til at fjerne fosfor og kvælstof fra spildevandet. Og så har det har vist sig, at bundbeluftningen kræver markant mindre vedligeholdelse.

Med S::Select renser vi mere vand på kortere tid

På Renseanlæg Damhusåen implementerede vi i år S::Select – en løsning, hvor slammet tilføres et kalkholdigt produkt, som gør slammet tungere. Det vil sige, at både en større mængde af slammet bundfældes, og at det bundfældes hurtigere.

Jo hurtigere slammet bundfælder sig, jo mere spildevand kan vi sende gennem renseprocessen, og dermed øge den samlede mængden af vand igennem vores renseanlæg.

”Siden vi startede med at bruge S::Select, har vi nemt kunnet overholde vores kapacitetskrav fra myndighederne. Nu forventer vi at øge kapaciteten på Renseanlæg Damhusåen med 15 procent”.

Lars Erik Hansen, produktionschef på Renseanlæg Damhusåen.

Når vi renser mere spildevand, udleder vi færre skadelige reststoffer i havet, og det er til gavn for havmiljøet og badeglade indbyggere i hovedstadsområdet.

Klar til mere regn og flere indbyggere

Med nye metoder har vi sat fart på renseprocessen uden at gå på kompromis med rensekvaliteten. Vi har fået spildevandet til at blive iltet hurtigere, og vi har fået slammet til at bundfælde sig hurtigere. Det er nogle af vores bidrag til at styrke fremtidens forsyningssikkerhed i hovedstadsområdet.