Samtidig skal BIOFOS skal leve op til øgede regulatoriske krav. Det gælder f.eks. udarbejdelse af bæredygtighedsrapportering og øgede krav til fysisk og digital sikring af den kritiske infrastruktur vi driver.
Løsningen af kerneopgaven med at sikre et bæredygtigt vandmiljø i hovedstadsområdet kombineret med at bruge flere ressourcer på at leve op til øget regulering, kræver at der gøres op med den uhensigtsmæssige og utidssvarende økonomiske regulering af vandsektoren.
BIOFOS hilser det derfor velkomment, at der i 2024 blev nedsat et vandreguleringsudvalg, som skal komme med nye anbefalinger til en effektiv vandsektor, med stabile forbrugerpriser og en fortsat udvikling af sektoren.
BIOFOS opnåede i 2024 vores helt store mål om at blive klimapositiv. Samtidig har vi arbejdet på at sikre et fortsat solidt fundament for hovedstadsområdets grønne udvikling på den helt lange bane.
En afgørende brik i det fundament er at have nok rensekapacitet til hovedstadsområdets spildevand frem mod 2075. Det kræver et grundigt analysearbejde. Derfor er der i 2024 blevet arbejdet videre på at undersøge tre forskellige scenarier for den fremtidige struktur for renseanlæg i hovedstadsområdet, dette med udgangspunkt i et kommissorium vedtaget af bestyrelsen.
En væsentlig del af analysen – som udarbejdes af en ekstern rådgiver – er afdækning af fremadrettede behov og krav i forhold til rensekvalitet og -kapacitet. En stor del af analysearbejdet i 2024 har derfor været dialog med ejere, myndighedskommuner og regulator med henblik på at sikre, at de rigtige forudsætninger som lægges til grund for analysen af de tre forskellige scenarier for den fremtidige struktur for renseanlæg i hovedstadsområdet.
Analysen ventes gennemført 2025, hvorefter den efter en beslutningsproces kan videreføres i et egentligt forprojekt af det eller de valgte scenarier.
På den mellemlange bane – dvs. frem mod 2045 – er BIOFOS allerede i gang med at sikre kapacitet til at udviklingen i hovedstadsområdet. Med vores udbygningsplan investerer vi således mere end 1 milliard kroner i at vi fortsat kan skabe et bæredygtigt vandmiljø og udvinde endnu flere ressourcer fra spildevandet, end vi gør i dag.
I 2024 tog vi vores nye THP-anlæg på Renseanlæg Damhusåen i brug, og det har øget vores produktion af biogas, der som bygas distribueres ud til hovedstadsområdets borgere.
Når udbygningsplanen er afsluttet i 2027, er rensekapaciteten i hovedstadsområdet sikret og forbedret frem mod 2045. Samtidig ventes antallet af bypass reduceret med 90 % til gavn for havmiljøet.
BIOFOS blev dannet i 2014 ved at 15 kommuner i hovedstadsområdet besluttede at sammenlægge deres på det tidspunkt to spildevandsselskaber i ét fælles selskab – BIOFOS. I den 10-årige periode har BIOFOS haft en strategi med fokus på at maksimere synergieffekterne ved fusionen og kanalisere dem ind i opgaven med at skabe bæredygtigt vandmiljø og udvinde ressourcerne af spildevandet til gavn for borgerne i hovedstadsområdet.
I 2024 opnåede vi strategiens mest ambitiøse målsætning om at blive klimapositiv ud fra den definition som blev lagt tilbage i 2015. I 2024 opnåede vi også den højeste grad af udnyttelse af energien i ressourcerne i spildevandet i BIOFOS 10-årige historie.
Vi er altså lykkedes med vores fusionsstrategi.
På den baggrund har bestyrelsen i 2024 igangsat en strategiproces, som skal fastlægge selskabets ny strategiske pejlemærker og -prioriteringer fra 2025. BIOFOS ambition er, at selskabet skal skabe mest mulig værdi for vores ejere. I 2024 har vi derfor rakt ud til vores ejere og gennemført en strategisk afdækning af deres ønsker og behov. Dette med henblik på, at selskabet bedst muligt og ud fra en klar strategisk prioritering kan understøtte væksten i hovedstadsområdet.
BIOFOS spiller en nøglerolle i forhold til at understøtte den grønne omstilling i hovedstadsområdet. Hovedstadsområdet vokser, klimaforandringerne medfører mere regn, og der er øgede krav og forventninger i forhold til miljø og klima.