Som Danmarks største spildevandsvirksomhed har vi en særlig forpligtelse til at drive den grønne omstilling fremad. Vi støtter det danske 70 procents-mål, men vi skal løfte i samlet flok, for at indfri det senest i 2030. En ensartet national CO2-afgift er et afgørende instrument til at opnå den ambitiøse målsætning.
I BIOFOS sigter vi mod at være klimapositiv i 2025. Samtidig opretholder vi en høj rensekvalitet, hvor vi aktivt arbejder for et godt vandmiljø, så hovedstadsområdets badegæster trygt kan svømme i både havet og i havnen. Derfor har vi interne målsætninger om at rense spildevandet langt bedre end gældende lovkrav. Det kræver energi og koster på lattergas-kontoen, som påvirker vores udledning af CO2.
Optimeringsudfordringen
Vi står i en såkaldt optimeringsudfordring, hvor klimamålet i nogle tilfælde står i modstrid til både hensyn til vandmiljø og energieffektivitet.
I BIOFOS støtter vi op om klimalove og de fastsatte mål. Når der i 2025 indføres grænseværdier for udledning af lattergas fra de store renseanlæg, er vi et godt skridt på vejen. Men det kan betyde, at vi skal træffe nogle vigtige valg. Såfremt der ikke etableres en gennemsigtig afgiftsstruktur på drivhusgasser, som vi kender den fra spildevandsafgifterne, bliver det en udfordring. Når vi tager en beslutning om, hvor godt spildevandet skal renses, spiller en afgiftsbetragtning afgørende ind på vores målsætninger. Hvert kilo kvælstof og fosfor, som vi udleder, er prissat og reguleret.
Hertil kommer, at vi gerne vil udvinde ressourcer af spildevandet, og det er ikke længere utopi at producere fossilfri energi af spildevandet, endda så flere renseanlæg er energipositive. Den fossilfrie energi er godt for klimakontoen, og vores kunder får en reduktion af taksterne. Hvorvidt det kan betale sig at producere og sælge energi, afgøres af både tilskudsordninger og priserne på energi. Også her kan man sætte et prisskilt på vores præstationer.
Få klimaet ind i beslutningsprocessen
Er fokus fortsat kun på vandmiljø og energieffektivitet, vil det ikke være muligt at skabe den rette ligevægt, som er nødvendig for at præstere på klimadagsordenen. Klimaet skal med ind i beslutningsprocessen, og en del af løsningen er at indføre en ensartet national CO2-afgift.
”Det er ikke alene størrelsen på den økonomiske afgift, der er humlen. Det er det faktum, at vi sammen i vandsektoren og på tværs af brancher løfter i samlet flok og får en ensartet national CO2-afgift,” siger John Buur Christiansen, adm. direktør i BIOFOS, og fortsætter: ”Som tingene ser ud nu, står klimaet til at være taberen i spillet, for der er et økonomisk incitament for de to andre parametre. Ved at prissætte CO2 bliver fællesværdien økonomi, hvilket gør, at vi både kan sikre vores klimaaftryk og drive vores renseanlæg både miljø- og energieffektivt”.
Med etablering af bundbeluftning på Renseanlæg Lynetten og Renseanlæg Damhusåen, mindskes energiforbruget og CO2-udledning markant.
En gevinst for vandsektoren
Ved at prioritere klimaet, betyder det, at der skal findes nye værktøjer og opgørelsesmetoder til måling af klimagasser. Resultatet bliver højst sandsynligt en endnu større efterspørgsel på innovation, udvikling og samarbejde; noget, som ikke kun går hånd i hånd med vandvisionen, men også den nye eksportstrategi for vand. Det vil skabe flere arbejdspladser og bidrage med øget eksport af vandteknologi.
Med en national CO2-afgift vil det blive fordelagtigt for virksomheder både inden- og udenfor vandbranchen at prioritere klimaet endnu højere, endda i samspil med miljørigtige beslutninger og energieffektive anlæg.
Her kan du læse det fulde debatindlæg bragt i DANVAs nyeste udgave af Danskvand.